Intervju Matej Štegar

INTERVJU Matej ŠTEGAR

Vaša fotografija je med tremi najboljšimi fotografijami oblakov na natečaju Oblaki nad Slovenijo. Kdaj vas je začelo vreme zanimati?

Vreme me je začelo ljubiteljsko zanimati že v osnovni šoli. Mojo pozornost je pritegnil vsak vremenski dogodek, bodisi sneženje, nevihte, veter, temperature, itd. Vsak letni čas je bil zame nekaj posebnega, saj je ponujal veliko razburljivih vremenskih dogodkov, ki sem jih dokumentiral skozi objektiv ter z zapiski v vremenski dnevnik. Z zapiski sem začel leta 2001 in jih še vedno pišem. V srednji šoli se je ob prihodu računalnikov in spleta zanimanje za vreme samo še večalo. In tako je tudi danes, ko nam lepota in hkrati moč narave krojita naš vsakdan.

Matej Štegar,

foto: osebni arhiv Matej Štegar 

Vremenski dnevnik, v katerega še tudi danes vpisujem vse vremenske podatke, 

foto: Matej Štegar.

Kako ste izvedeli za natečaj Slovenskega meteorološkega društva? Ste se takoj odločili za sodelovanje? So bile fotografije posnete posebej za natečaj?

Za natečaj sem izvedel na vaši spletni strani, katero občasno obiščem. Ker se predvsem v poletnem času rad podim za nevihtami, da bi tako ujel najbolj zanimive strukture oblakov, sem se takoj odločil, da nekaj svojih najboljših pokažem tudi na natečaju. Fotografije niso bile posnete posebej za natečaj.

Imate bogato zbirko fotografij na temo vremena? Si jih lahko kje na svetovnem spletu ogledamo?

Imam kar veliko zbirko zanimivih fotografij, različnih vremenskih pojavov. Najdete jih lahko v foto galeriji na koncu spletne strani http://ptuj.zevs.si. V bodoče nameravam narediti posebej spletno stran, kjer bodo zbrane najboljše fotografije vremenski pojavov.

Kdaj ste se odločili za lastno meteorološko postajo? Nam na kratko predstavite, katere vremenske podatke shranjujete in kje na spletu si lahko ogledamo predstavitev vaše meteorološke postaje?

Leta 2005 sem kupil svojo prvo ljubiteljsko vremensko postajo, ki je beležila osnovne vremenske podatke (veter, temperaturo, zračno vlago, pritisk idr.). Vremenska ujma 15. avgusta 2008, je vremensko postajo precej poškodovala in moral sem kupiti novo. Ta postaja je bila veliko naprednejša od prejšnje, saj je poleg ostalih veličin beležila tudi padavine in shranjevala vremenske podatke, ki sem jih sproti vpisoval v vremenski dnevnik. Doma sem jeseni leta 2008 izdelal vremensko hiško, ki je omogočala še točnejše meritve temperature in vlage.

Ker sem vedno stremel k čim bolj točnim meritvam, sem spomladi 2010 kupil polprofesionalno postajo Davis Vantage pro 2. Pri tej postaji vremenska hiška ni več potrebna, saj ima sevalni zaklon, ki je primerljiv z vremensko hiško.

Vsi podatki vremenske postaje Davis VP2, ki so prikazani na spletni strani http://ptuj.zevs.si, se prenašajo brezžično. Podatki se zbirajo vsake 2 sekundi in stran se osvežuje vsakih 5 minut. Ta spletna stran in na njej objavljeni podatki se zbirajo s pomočjo programa WeatherLink.

Sestavljajo jo notranja konzola, ki sprejema izmerjene podatke, oddajnik s sončnimi celicami in zunanji merilni senzorji (termometer, higrometer/vlagomer, pluviometer/dežemer- slednji ima tudi možnost ogrevanja ob sneženju - in anemometer/vetromer).

Napajanje vseh merilnikov poteka preko baterije in solarnih celic. Podatki o temperaturi, količini in jakosti padavin se merijo v 10 sekundnih intervalih, podatki o hitrosti in smeri vetra vsake 2,5 sekunde, podatki o vlažnosti zraka pa vsakih 50 sekund. Izmerjeni podatki se preko zunanjega oddajnika, s katerim so povezane vse merilne naprave, prenašajo na notranjo konzolo postaje in nato preko IP povezave na računalnik in spletno stran. Notranjo konzolo poleg električne energije napajajo še baterije, zato postaja deluje tudi ob izpadu elektrike.

Poleg tega na vremenski postaji beležim novozapadli sneg ter skupno višino. Prav tako beležim podatke o številu dni z nevihto, slano, snežno odejo idr. Vsi letni in mesečni statistični podatki so dostopni na spletni strani in na blogu http://vreme-ptuj.blogspot.si/ .

Konzola polprofesionalne vremenske postaja Davis, ki jo uporabljam od 30. aprila 2010 dalje, foto Matej Štegar. 

Zgoraj: Program Weatherlink, ki zajema podatke,

Spodaj: Zunanja enota: vetromer je na višini cca 5,5m, dežemer, vlagomer, temperaturni senzor pa na 2,3 m, foto Matej Štegar.

Sodelujete tudi z drugimi ljubitelji vremena?

Konec poletja 2008 sem se včlanil v vremensko društvo Zevs, kjer sem pridobil kar nekaj znanja in koristnih informacij ter na društvenih srečanjih spoznal druge ljubitelje vremena. Z nekaterimi od njih hodim tudi na lov za ekstremnimi vremenskimi pojavi po Sloveniji in v sosednjih državah. V zadnjem letu sem se povezal tudi s kolegi s portala Neurje.si, s katerimi se tudi pogosto odpravimo na lov za nevihtami. V vremenskem društvu pomagam pri izdaji mesečnega biltena, v katerem so zbrani vsi zanimivi vremenski dogodki, v njem so zbrani tudi statistični podatki z Zevs privatnih postaj. Prav tako izide tudi letna oblika biltena. Mesečni bilteni so dostopni na povezavi http://zevs.si/index.php/bilteni-zevs/mesecni-bilteni, letni bilteni pa na povezavi http://zevs.si/index.php/bilteni-zevs/letni-bilteni .

Na portalu urejam foto galerijo, v kateri so zbrane fotografije po različnih kategorijah. Slike so prispevali uporabniki in člani foruma in so dostopne na povezavi http://zevs.si/index.php/foto-galerija. Poleg omenjenega urejam na portalu še reportaže z lova za nevihtami ter jih delim tudi prek Facebook računa društva.

Moja trenutno najlepša fotografija z lova na strele, okolica Lenarta 12. junij 2017 

Bi v prihodnje še sodelovali v kakšni pobudi Slovenskega meteorološkega društva? 

Vsekakor sem še pripravljen sodelovati tudi v prihodnosti.


Kakšno vlogo ima vreme v vašem vsakdanu?

Vreme mi vsakodnevno popestri prosti čas s pregledovanjem različnih meteoroloških izdelkov, ki so dostopni na spletu. Pogosto se odpravim tudi na teren fotografirat zanimive vremenske pojave, ki jih kasneje delim s kolegi na forumu ali družabnih omrežjih.

Zakaj se vam zdi pomembno, da javnost obveščamo o vremenskih razmerah?

Obveščanje javnosti o vremenskih razmerah je zelo pomembno, saj vreme vpliva na naš vsakdan, bodisi v službi kot v prostem času in na potovanjih.

Imate kakšno posebno misel, ki bi jo radi delili z nami?

Čeprav občudujem vremenske pojave in jih z veseljem ovekovečim na fotografiji, si želim, da te vremenske ujme ne bi imele tako katastrofalnih posledic, saj povzročajo preveliko škodo za ljudi, živali, rastline in okolje.

 
Intervjuu je pripravila Tanja Cegnar