NATEČAJ ZA KRATKE ZGODBE NA TEMO VREMENA IN PODNEBJA

 

Slovensko meteorološko društvo bo do konca leta 2019 zbiralo kratke avtorske zgodbe na temo vremena in podnebja.

 

Zgodbe naj obsegajo do največ 8000 znakov s presledki, dovoljene so do tri slike oz. fotografije za ilustracijo vsebine.

 

Prispevke opremite z imenom ali psevdonimom avtorja, priložiti morate tudi soglasje k objavi v našem glasilu oz. spletni strani. Društvo prispevkov ne more honorirati. izbranim avtorjem bomo podelili priznanje in simbolično nagrado.

 

Najboljše prispevke bomo objavili v našem glasilu in na naši spletni strani. Priredili pa bomo tudi srečanje, na katerem bomo predstavili najboljše prispevke.

 

Društvo se obvezuje, da prejetih vsebin ne bo uporabljalo v komercialne namene.

Prispevke pošljite do najkasneje 30. decembra 2019 na e-naslov naslov društva slovensko.met.drustvo@gmail.com .INTERVJUJI

Intervjujem zmagovalcev našega razpisa za najlepšo fotografijo oblakov, ki smo jim postavili nekaj vprašanj, na katera so z veseljem odgovorili, bodo sledili še drugi intervjuji. Najdete jih na tej povezavi.

FOTOGRAFIJE OBLAKOV NAD SLOVENIJO

V letu 2017 je bil svetovni dan meteorologije posvečen oblakom. V Slovenskem meteorološkem društvu smo objavili razpis za fotografije oblakov nad Slovenijo. Na razpis smo do konca septembra prejeli številne fotografije. Strokovna komisija je bila soočena s težko nalogo izbora najboljše fotografije. Ni se mogla odločiti za eno samo, zato je izbrala tri fotografije, katerih avtorji bodo prejeli posebno priznanje društva. Izbrane fotografije so:
  • Matej ŠTEGAR: Pileus, pogled iz Orešja pri Ptuju 14. 5. 2015;
  • Dejan PAHOLE: Altocumulusi in odsev v Slivniškem ribniku, Maribor, 22. 10. 2016;
  • Gregor SKOK: Lečasti oblak nad Ljubljano v jutranjih urah 30. 12. 2016.
Izbrane fotografije in izbor izmed ostalih si lahko ogledate v Galeriji oblakov.

Lepe fotografije oblakov nam lahko pošljete, četudi je razpis končan. Objavili jih bomo v galeriji oblakov. Hvala.

DEFINICIJA VROČINSKEGA VALA

Slovensko meteorološko društvo je v sodelovanju z Agencijo Republike Slovenije za okolje organiziralo znanstveni posvet na temo spremljanja ekstremne vročine v Sloveniji in njene vplivov in posledic. Na podlagi sklepov posveta je Slovensko meteorološko društvo imenovalo delovno skupino, ki je pripravila  definicijo vročinskega vala.

SKUPNA IZJAVA O PODNEBJU NA SVETOVNI RAVNI


Mednarodna koalicija, ki jo sestavlja 32 meteoroloških in podnebnih društev ter institucij v različnih državah, med njimi tudi Slovensko meteorološko društvo, je pripravilo skupno izjavo o podnebju na svetovni ravni. Z njo želi ob dnevu Zemlje, 22. aprilu, opozoriti na prevladujoče znanstvene dokaze o segrevanju planeta, ki je v največji meri posledica izpustov toplogrednih plinov, ki jih povzroča človek s svojimi dejavnostmi.

Izjava poziva vlade, da nemudoma udejanijo zaveze, ki so jih dale v Parizu decembra 2014. Le tako bo še mogoče omejiti dvig povprečne temperature na svetovni ravni pod 2°C glede na povprečje v pred-industrijski dobi.

Izjavo lahko prečitate tukaj, seznam podpornikov pa tukaj.