INTERVJUJI

Zmagovalcem našega razpisa za najlepšo fotografijo oblakov smo postavili nekaj vprašanj, na katera so z veseljem odgovorili. Njihove odgovore najdete na tej povezavi.


PREDNOVOLETNO SREČANJE

V torek, 19. decembra, smo se člani društva zvečer zbrali na tradicionalnem pred-novoletnem srečanju, ki ga je s svojim predavanjem popestril Blaž Šter. Prisotnim smo razdelili natisnjeno zadnjo številko društvenega glasila Vetrnica in predstavili rezultate natečaja "Oblaki nad Slovenijo" ter na kratko preleteli dosežke v iztekajočem se letu.
 
Vsem članom društva, predvsem pa tistim, ki se niste udeležili srečanja,  in vsem, ki z zanimanjem spremljate vreme in podnebje, želimo srečno in uspešno leto 2018!FOTOGRAFIJE OBLAKOV NAD SLOVENIJO

V letu 2017 je bil svetovni dan meteorologije posvečen oblakom. V Slovenskem meteorološkem društvu smo objavili razpis za fotografije oblakov nad Slovenijo. Na razpis smo do konca septembra prejeli številne fotografije. Strokovna komisija je bila soočena s težko nalogo izbora najboljše fotografije. Ni se mogla odločiti za eno samo, zato je izbrala tri fotografije, katerih avtorji bodo prejeli posebno priznanje društva. Izbrane fotografije so:
  • Matej ŠTEGAR: Pileus, pogled iz Orešja pri Ptuju 14. 5. 2015;
  • Dejan PAHOLE: Altocumulusi in odsev v Slivniškem ribniku, Maribor, 22. 10. 2016;
  • Gregor SKOK: Lečasti oblak nad Ljubljano v jutranjih urah 30. 12. 2016.
Izbrane fotografije in izbor izmed ostalih si lahko ogledate v Galeriji oblakov.

Lepe fotografije oblakov nam lahko pošljete, četudi je razpis končan. Objavili jih bomo v galeriji oblakov. Hvala.


XVII LETNA KONFERENCA PRIJATELJSKEGA METEOROLOŠKEGA DRUŠTVA IZ FURLANIJE JULIJSKE KRAJINE


Dne 18. novembra 2017 je bila v kraju Sella Nevea pod Kaninom lena konferenca Meteorololškega društva iz Furlanije Julijske krajine. Letos so jo namenili nastanku Julijskih alp, ledenikov, ki so jih oblikovali in njihovim ostankom. Slovensko meteorološko društvo se je odzvalo prijaznemu vabilu s kratko predstavitvijo.
DEFINICIJA VROČINSKEGA VALA

Slovensko meteorološko društvo je v sodelovanju z Agencijo Republike Slovenije za okolje organiziralo znanstveni posvet na temo spremljanja ekstremne vročine v Sloveniji in njene vplivov in posledic. Na podlagi sklepov posveta je Slovensko meteorološko društvo imenovalo delovno skupino, ki je pripravila  definicijo vročinskega vala.


SKUPNA IZJAVA O PODNEBJU NA SVETOVNI RAVNI


Mednarodna koalicija, ki jo sestavlja 32 meteoroloških in podnebnih društev ter institucij v različnih državah, med njimi tudi Slovensko meteorološko društvo, je pripravilo skupno izjavo o podnebju na svetovni ravni. Z njo želi ob dnevu Zemlje, 22. aprilu, opozoriti na prevladujoče znanstvene dokaze o segrevanju planeta, ki je v največji meri posledica izpustov toplogrednih plinov, ki jih povzroča človek s svojimi dejavnostmi.

Izjava poziva vlade, da nemudoma udejanijo zaveze, ki so jih dale v Parizu decembra 2014. Le tako bo še mogoče omejiti dvig povprečne temperature na svetovni ravni pod 2°C glede na povprečje v pred-industrijski dobi.

Izjavo lahko prečitate tukaj, seznam podpornikov pa tukaj.