Dušan KOŠIR (1923 -2010)

 Pred dvema mesecema, 18.maja 2010 se je v prometni nesreči smrtno ponesrečil Dušan Košir, dolgoletni sodelavec Agencije za okolje, Urada za meteorologijo.

 

Na Hidrometeorološkem zavodu se je kot diplomirani geograf zaposlil že takoj po ustanovitvi zavoda leta 1947. Njegovo delo na zavodu se je pričelo z zbiranjem in urejanjem podatkov, ki so jih pred ustanovitvijo slovenske meteorološke službe na našem ozemlju vršile avstrijska, italijanska in madžarska meteorološka služba. že kmalu po prihodu na zavod, leta 1948, je prevzel vodenje odseka za arhiv meteoroloških podatkov. Arhiv je urejal in ga hkrati dograjeval. Njegovo najobsežnejše strokovno delo je bila priprava podatkov za prvi Klimatski atlas Jugoslavije. To je bilo predvsem ureditev podatkov, njihova homogenizacija in interpolacija za obdobje 1931 - 1960. Bil je živa enciklopedija vseh ekstremnih in zanimivih meteoroloških podatkov. Danes si zelo težko predstavljamo, kako je potekala obdelava in analiza podatkov brez uporabe računalnikov, le s neštetim prepisovanjem in ročnim računanjem.  

 

Dušan Košir je bil strasten ljubitelj gora. Težko bi našli gorsko pot, planino ali goro, ki je ni prehodil, obiskal in fotografsko dokumentiral. Ljubezen do gora ga je zapeljala tudi med alpiniste, strokovno pa v skupino, ki je sistematično spremljala gibanje triglavskega ledenika. Vsi njegovi nekdanji sodelavci se ga spominjamo po navdušenosti za šport. Bil je neutruden na naših športnih druženjih kot igralec odbojke ali pa vratar pri malem nogometu. Njegova velika ljubezen do športa, do kolesarjenja, je končala tudi njegovo življenjsko pot.