Andrej PEČENKO (1958 - 2020)

Andrej Pečenko se je Hidrometeorološkemu zavodu Republike Slovenije pridružil po zaključku študija meteorologije kot pripravnik, avgusta 1983. Po zaključku pripravništva se je zaposlil na Oddelku za prognoze in ves čas delovanja ostal vključen v redno pripravo vremenskih napovedi za javnost.

Do upokojitve je bil eden ključnih sodelavcev meteorološke prognoze, javnosti pa poznan predvsem po svojem več kot tridesetletnem pojavljanju v medijih, ki se je začelo konec osemdesetih let.
Delo je opravljal z veseljem in navdušenjem, s humorjem in včasih tudi s trpkim zavedanjem, da vremenska napoved ni vedno dobra novica. Imel je občutek, kako ljudem to povedati na prijazen in razumljiv način in prav s tem je tudi prirasel k srcu ljudem.


S televizijskimi nastopi je Andrej vstopil v malodane vsak slovenski dom. Postal je Andrej Pečenko, ki ni samo meteorolog, ampak hodi tudi na tržnico in kuha, pa to izvedo vsi. S prijaznim glasom in nalezljivim nasmehom je očaral gledalce. Z občutkom za podajanje zapletenih vsebin na enostaven način in stalno pripravljenostjo na vprašanja novinarjev je postal eden najbolj priljubljenih in prepoznavnih obrazov slovenske meteorologije. S svojim delom v medijih je pomembno prispeval k širjenju rabe vremenskih napovedi ter splošni prepoznavnosti meteorologije v javnosti. S prepoznavnostjo se ni kaj dosti obremenjeval, rad je hodil na televizijo napovedovat vreme in težko mu je bilo, ko tega ni več zmogel.


Skupaj s sodelavci je znatno prispeval k uveljavitvi modernega pristopa k napovedovanju vremena v Sloveniji, ki temelji na modelskih izračunih prihodnjega vremena in ki mu na Agenciji Republike Slovenije za okolje sledimo še danes.

Pridobil je tudi licenco letalskega meteorologa prognostika in s svojim občasnim delom v oddelku za letalske napovedi sodeloval pri zagotavljanju varnosti zračnega prometa na območju Slovenije.

Eno od strokovnih področij, ki so ga še posebej pritegnili, je bilo napovedovanje nevarnosti požarov v naravi. Prav tako je z bogatim meteorološkim znanjem in izkušnjami prispeval k boljšemu poznavanju povezav med onesnaženostjo zraka in vremenom v Sloveniji.

Februarja 2020 se je predčasno upokojil.

Spominjali se ga bomo po predanem in strokovnem delu ter prijetni osebnosti.


Njegovi sodelavci